Η έξαρση του καλοκαιριού
Τι το διαφορετικό έχει το καλοκαίρι φέτος στην Κύπρο?
Οι απαντήσεις που θα ακουστούν είναι αναμενόμενες. Το κούρεμα. " Μα τι μας εκάμαν?Επιάν μας τα λεφτά μας ". . . . Aυτό όμως μόνο?
Για να θέσω την ερώτηση μου διαφορετικά. . .
"τι το διαφορετικο έχει το καλοκαίρι φέτος στη Λευκωσία?"
Η απάντηση που θα έδινα είναι η παλιά πόλη. Η παλιά Λευκωσία είναι ένα συνεχές χάος. Πριν λίγο καιρό άκουγες διάφορα. Κάτοικοι αρνούνταν να επισκεφτούν την παλιά πόλη είτε διότι είχε μετανάστες, είτε λόγω φόβου απο την "σκοτεινή" πόλη, την πράσινη γραμμή. . .
Τι άλλαξε φέτος?
Οι μετανάστες συνεχίζουν να υπάρχουν. Όπως τα ενοίκια παραμένουν πιο χαμηλά σε σχέση με την πόλη εκτός των τειχών. Ως φοιτήτρια στο εξωτερικό που είχε καιρό να επισκεφθεί την παλιά πόλη, η αλλαγή ήταν μεγάλη και. . . μήπως ενοχλητική? Ο κόσμος που κυκλοφορούσε στην παλιά πόλη ήταν μετρημένος. Πλέον? Αμέτρητος.
Η "νέα" παλιά πόλη άρχισε να "κατηφορίζει". Πέρσι είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μία συνεδρία του Masterplan, μιάς ομάδας αρμόδιας για τη βελτίωση της πόλης εντός των τειχών και για τις δύο πλευρές. Στη συνεδρίαση ακούστηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες για τη βελτίωση της πόλης με στόχος να τραβήξει κόσμο όλων των ηλικιών. Κάποια έργα άρχισαν να γίνονται αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλεία να γίνει. Οι ρυθμοί είναι πολλοί αργοί.
Διερωτούμαι όμως.
Μία καφετερια, δύο καφετέριες, τρεις καφετέριες. . .αυτό χρειάζεται η παλιά πόλη?
Η παλιά πόλη είναι μια πόλη με ένα χαρακτήρα αρχιτεκτονικό επηρεασμένο από τους "κατακτητές" της Κύπρου. Τα κτίρια όμως βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να δουν την ομορφιά και τη μοναδικότητά της.
Λεφτά για καφετέριες υπάρχουν, για ανακαινίσεις ή ομαδικές βελτιώσεις της πόλης όχι?
Πολύ σωστά να μου πείτε οι καφετέριες ανοίγουν από διάφορους ιδιώτες και ότι τα έργα στην πόλη χρηματοδοτούνται είτε από το κράτος είτε από την Ευρωπαική Ένωση. Γιατί οι πολίτες δεν κινητοποιούνται και αντί να "ζητούν" καφετέριες, δεν "απαιτουν" βελτίωση πρώτα του αρχιτεκτονικού και πολεοδόμικού περιβάλλοντος και μετά περισσότερες καφετέριες?
Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν δραστικές κινήσεις όσο αφορά την παλιά Λευκωσία. Η σημαντικότερη είναι να απαγορεύονται τα αυτοκίνητα να εισέλθουν και να έχουν προτεραιότητα οι πεζοί. Στις εισόδους-εξόδους της πόλης μπορούν να μπουν ηλεκτρικές μπάρες που να επιτρέπουν στους κατοίκους της πόλης εντός των τειχων να εισέλθουν με κάρτα και εμείς οι υπόλοιποι να περπατάμε. Η πόλη είναι μικρή, οι αποστάσεις μηδαμινές, οι δρόμοι στενοί και ο χώρος δεν είναι αρκετός για τους πεζούς και για τα αυτοκίνητα. Πρέπει να γίνουν επιλογές καθοριστικές.
Eπιπλέον, μία πρωταρχική κίνηση πρέπει να σχετίζεται με τα κτίρια της πόλης. Τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τα καταστήματα είναι μισογκρεμισμένα, είτε γκρεμισμένα. Μία ανακαίνιση σε όλη την παλιά πόλη είναι απαραίτητη. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βελτιώσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων, αλλά και να τραβήξει νέο κόσμο. Η παλιά πόλη χρειάζεται να κατοικηθεί για να ζήσει σωστά. Οι επισκέπτες είναι πολλοί, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι ελάχιστοι. Σημαντικό όμως είναι να προστατευτούν τα κτίρια-φάροι της πόλης και ο χαρακτήρας της να παραμείνει ο ίδιος. Τα διάφορα αρχιτεκτονικά στιλ από τους αποικιοκράτες της Κύπρου είναι αυτό που κάνει την πόλη διαφορετική.
Όλα τα πιο πάνω είναι κάποιες κινήσεις που θα βελτιώσουν αμέσως την πόλη. Οργάνωση και ομαδικότητα και καλή θέληση είναι οι λέξεις κλειδία για μία "νέα" παλιά πόλη με χαρακτήρα. Οι προτάσεις που αφορούν την πόλη να γίνονται δημόσια, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι τα σχέδια και ο καθένας με τον τρόπο του να βοηθήσει.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν ονειρεύομαστε, δημιουργούμε και όταν δημιουργούμε ονειρευόμαστε . . .
Comments
Post a Comment