Όταν μία ομάδα...

Όταν μία ομάδα...

Νομίζω πως όλοι μας έχουμε συνεργαστεί αναγκαστικά ή μη με άλλους ανθρώπους. Την τελευταία εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με δύο ομάδες ανθρώπων, έχοντας την πρώτη φορά τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ με τη δεύτερη ομάδα δεν υπήρχε καμία συνεννόηση.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών μας χρόνων, έχουμε όλοι συμμετάσχει σε ομαδικές εργασίες και σε ομαδικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι από πολύ καλά μέχρι και "χωρίς αποτελέσματα". Από το πιο απλό παράδειγμα όπως οι τσακωμοί μεταξύ των ατόμων μίας ομάδας ποδοσφαίρου ήταν συχνό φαινόμενο.

Γιατί όμως μία ομάδα μπορεί να μη βγάλει τα επιθυμητά αποτελέσματα? Συνήθως υπάρχει ένα άτομο που είναι σαν "αρχηγός". Θέλοντας και μη, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο,είναι εκείνος που κάνει τον τελευταίο έλεγχο του κειμένου, της εργασίας ή του σχεδίου.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν άνθρωποι που επιζητούν το ρόλο αυτό για να αποφύγουν τη δουλειά, έχοντας ως δικαιολογία ότι έχουν τον τελευταίο έλεγχο.

Στην αρχιτεκτονική, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Ξεκινώντας πρώτα από τη σχέση του αρχιτέκτονα με τον πελάτη. Η φράση "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" ισχύει. Αν οι ιδέες και οι απαιτήσεις του πελάτη δε συμβαδίζουν με το στυλ ή σχεδιαστικό χαρακτήρα του αρχιτέκτονα, ο τελευταίος χρειάζεται να "συμβιβαστεί". Και ο λόγος? Διότι θα "ζήσει" από αυτή τη δουλειά. Συνεχίζοντας με τη σχέση του αρχιτέκτονα με όλους τους ειδικόυς στο εργοτάξιο, από τον πολιτικό μηχανικό μέχρι τον εργάτη, η επικοινωνία είναι αναπόσπαστο χαρακτηριστικό, καθώς και η ευγένεια και η υπομονή. Σε αυτές τις δύο ομάδες, ο "αρχηγός" είναι ο αρχιτέκτονας, κάνοντας όμως και εκείνος με τη σειρά του συμβιβασμούς. Έχει τον έλεγχο του εργοταξίου, να παραδωθούν όλα στην ώρα τους, αλλά σίγουρα οι φωνές και οι εκνευρισμοί δεν είναι λύση ή δεν είναι πάντα η λύση.

Η συνεργασία είναι δείγμα ανεκτικότητας ενός ανθρώπου. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Εκφράζεται, γράφει, σχεδιάζει, ονειρεύεται με τις δικές του αρχές, προτεραιότητες, εμπειρίες. Μαθαίνουμε όλοι μας συνεχώς. Μία παρατήρηση δε γίνεται, συνήθως, για κακό.

Αλλά πάντα πρέπει να κρίνουμε την κατάσταση και να αντιδρούμε αναλόγως!


Comments

Popular posts from this blog

Our american dream

Λουλού

Summer conclusion